#POSICIONAMENTS
L’estiu (també) és dels esplais i caus
Les associacions i federacions educatives de lleure de Catalunya (Esplais Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, MCECC, Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya, Coordinació Rural de Catalunya, Secretariat de Joves La Salle Catalunya)ens hem unit en aquest posicionament per donar veu a les milers de monitores i caps de les nostres entitats i per reivindicar l’important paper que estem desenvolupant durant l’estat d’alarma per la COVID-19.
Durant els més de 50 dies de confinament, els esplais i agrupaments hem reinventat la nostra activitat, hem adaptat la tasca educativa, salvant totes les distàncies, a les circumstàncies del confinament, i hem pogut donar de manera regular i constant resposta a les necessitats dels infants, joves i famílies.Hem seguit treballant i hem reformulat la nostra proposta educativa per continuar acompanyant als infants i joves d’arreu del territori. Hem creat espais perquè els infants seguissin relacionant-se. Hem proporcionat activitats per fer gaudir als infants i joves en un estat de crisi social, a més de promoure que les famílies fossin pro-actives i partícips davant dels reptes i activitats. Les monitores i caps hem aconseguit dinamitzar les xarxes socials com a eina per seguir vinculades i proporcionar una “normalitat” dins d’aquesta excepcionalitat.
Molts mitjans de comunicació, un cop més, no han donat prou valor a la nostra tasca i han atorgat aquest reconeixement comunicatiu i social a empreses ientitats de lleure que es lucren econòmicament, no atorgant prou valor a la xarxa de milers de voluntàries compromeses que han dedicat el seu temps lliure a proposar activitats, de manera telemàtica, als infants i joves de Catalunya. No és la primera vegada que això succeeix i és per això que volem reivindicar el model d’associacionisme voluntari i fer arribar el nostre compromís a la societat amb la nostra tasca.
Pel que fa les institucions públiques, és cert que ens han inclòs en el debat del marc normatiu per a les activitats de lleure per a aquest estiu i finalment han contemplat les activitats que ens són pròpies com els campaments i les rutes i que en un inici no s’havien tingut en compte. Volem recordar que fa molts anys que la nostra activitat d’estiu està vinculada dins la cultura catalana. Per això demanem que l’administració i el Govern ens tingui en compte en els processos per decidir les mesures que cal prendre durant l’estiui ens prioritzi davant de projectes de lleure remunerat.
Encara que els nostres projectes siguin de base voluntària, no som un producte barat que es pugui menystenir. Ens agradaria poder acollir a tots els infants i joves i poder donar suport a les famílies amb una situació més vulnerable sense deixar de banda els nostres projectes i models pedagògics.
Els nostres projectes educatius són importants pel procés socialitzador dels infants i joves i per l’educació en valors.Som conscients que l’escola és un agent molt important, però en els temps d’esbarjo dels infants i joves, des de les nostres entitats eduquem
mentre gaudeixen del seu temps lliure. No volem competir amb les escoles, campus esportius i casals d’estiu de les entitats que es lucren econòmicament,volem realitzar les nostres activitats d’estiu.
Volem que la societat catalana i el panorama educatiu prengui consciència de la importància educativa i pedagògica de la nostra activitat.Ens considerem una escola de ciutadania que pretén educar en diferents valors i maneres de viure la vida, mitjançant el joc i gaudint a l’aire lliure. I que ho fa des del voluntariat i el compromís,durant tot el curs, no només 15 dies a l’estiu, acompanyant infants i joves en el seu creixement integral.Per això considerem que la nostra activitat no és substituïble i hauria de ser prioritària per les autoritats pertinents.
Ahir es va presentar el document marc que recull els criteris generals per a l’organització d’activitats de lleure per aquest estiu. Valorem positivament que se’ns hagi convocat i que s’hagin inclòs finalment les activitats que ens són pròpies: els campaments i les rutes, però també destaquem que és un marc molt complex i que necessitarem acompanyament i recursos per garantir l’adaptació de les nostres activitatsals requisits marcats.
Aquesta complexitat en l’adaptació ha generat en les nostres entitats de base molta inquietud i molts dubtes, necessitem instruccions realistes per poder reaccionar. Seguim pensant que tot i que el repte és majúscul, és una oportunitat per poder tornar a posar els infants al centre i oferir-los un estiu d’emocions, retrobaments, aprenentatges i vivències. L’ajuda en forma d’acompanyament i recursos serà essencial i haurà de ser àgil, ja que som entitats de base assembleària i voluntària i necessitem temps per planificar i adaptar les nostres activitats.
12 de maig de 2020
12/05/2020