#POSICIONAMENTS
Comunicat sobre l’expulsió de l’AE Antoni Gaudí del recinte de la Sagrada Família.
L’escoltisme és un moviment internacional que educa infants i joves en el compromís, la solidaritat i el respecte, entre d’altres valors. És a través dels agrupaments escoltes de cada poble o barri on, setmana a setmana, es desenvolupa aquest aprenentatge. Un procés que es realitza, no només de portes endins de l’agrupament sinó amb un estret vincle amb l’entorn, impulsant projectes de millora de la vida comunitària i treballant amb xarxa amb altres entitats i associacions dels barris amb l’objectiu de transformar l’entorn.
És per això que el futur incert de l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí després de conèixer que han d’abandonar el local aquest estiu, suposa un cop dur per l’agrupament i per Escoltes Catalans, l’associació laica de la qual forma part. Però va molt més enllà: aquesta expulsió afecta a joves, infants, famílies i a tot el teixit associatiu del barri de la Sagrada Família. Un barri amb una elevada pressió turística que veu com, dia a dia, s’expulsa a veïnes i comerços locals, i que ara també pot perdre una entitat educativa juvenil i de base voluntària de 64 anys de trajectòria amb una forta vinculació als espais de participació veïnal i molt arrelat al barri.
Davant d’aquesta situació, que no fa més que confirmar la voluntat de seguir fomentant el turisme massiu a la ciutat de Barcelona per sobre dels interessos col·lectius del barri, ens plantem.
Des de l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí i Escoltes Catalans llegim amb sorpresa que la decisió de la Junta d’Obres de la Sagrada Família de fer fora l’agrupament aquest proper estiu, està presa per motius de seguretat, segons hem conegut ara a través dels mitjans de comunicació. Un argument que és la primera vegada que es posa damunt la taula. Pel que fa a la necessitat de disposar de l’espai per construir-hi un museu sobre el taller de l’arquitecte Antoni Gaudí, fa 8 anys que aquest espai està reservat dins el propi edifici on l’agrupament fa la seva activitat. Tot aquest temps ha estat en desús i sense acondicionar. Per tant, aquests arguments posen de manifest, un cop més, la nul·la intenció per part de la Junta d’Obres de resoldre el conflicte, movent-se sempre en línies ambigües, poc clares i dificultant espais de negociació en igualtat de condicions.
Paral·lelament, des d’Escoltes Catalans i l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí també reclamem a l’Ajuntament de Barcelona la seva implicació i suport. Si bé el consistori ofereix com a alternativa el traslladat de l’Agrupament a un espai de la Fàbrica del Sucre, cal assenyalar que aquest equipament municipal, que encara s’ha d’aprovar amb el Pla d’Actuació Municipal 2020-2024 (PAM), tardarà tres anys en estar operatiu. En conseqüència, exigim a l’Ajuntament una solució temporal que garanteixi l’activitat de l’agrupament el proper curs i que li permeti seguir vinculat a la vida del barri de Sagrada Família.
La situació de l’AE Antoni Gaudí no es un fet aïllat. Són molts els agrupaments i esplais de la ciutat que es troben amb dificultats a l’hora de seguir desenvolupant els seus projectes en un context com l’actual on el model imperant de ciutat expulsa dia a dia a les seves veïnes. La Sagrada Família és una de les principals mostres d’aquesta ciutat aparador, on creix l’especulació i amb ella el preu de l’habitatge i la vida en general. On els projectes de base associativa i d’acció comunitària semblen perdre tot valor i són abandonats per part de les institucions. Cal que les administracions públiques posin al centre les veïnes, que cuidin el teixit associatiu dels barris i pobles i apostin per l’autoorganització juvenil.
És per tot això que el dissabte 8 de febrer a les 10h l’agrupament ha convocat una concentració a la plaça Gaudí. Fem una crida a tot l’associacionisme juvenil de la ciutat i a totes les veïnes del barri a sumar-s’hi.
Barcelona, 6 de febrer de 2019
03/02/2020