#POSICIONAMENTS

Per un currículum transformador en el fons i les formes: les entitats socials volem participar en condicions en la renovació del currículum

La Direcció General de Currículum i Personalització va compartir el passat 27 de gener l’esborrany del decret d’ordenació dels ensenyaments bàsics que s’implementarà el curs 2022-2023, per tal d’iniciar un procés de participació, i que els agents socials i educatius poguéssim fer observacions que enriquissin els futurs currículums.

El termini que va donar va ser però molt curt (set dies) sobretot perquè els centres educatius es trobaven en un moment de màxima dificultat per la gestió de la pandèmia. Davant les primeres queixes, la Direcció General de Currículum i Personalització va ajornar el termini fins el 18 de febrer, data que considerem continua essent insuficient. Més enllà dels terminis, el procés tampoc és clar sobre els punts que són modificables ni sobre com fer arribar les propostes.

El currículum és una eina fonamental per a l’educació, i la seva renovació ha de tenir el màxim consens social i ha de ser fruit del màxim diàleg, també amb la societat civil. Sense un sistema educatiu més obert i participatiu no es pot impulsar una ciutadania crítica, responsable i compromesa amb la seva realitat.

Aquest esborrany planteja canvis tan significatius en l’Ensenyament Obligatori, com la dedicació d’una franja horària a projectes globalitzats o l’eliminació o reducció horària de les assignatures d’Economia, Filosofia, Tecnologia, Biologia, Física, Química i Matemàtiques a Secundària, entre d’altres aspectes a considerar.

D’altra banda, i tot i que l’esborrany parla molt dels ODS -Objectius de Desenvolupament Sostenible-, i és necessari, aquest no és ni molt menys l’únic aspecte a tenir en compte per comprendre i fer front a les múltiples crisis globals que condicionaran el futur de l’alumnat.

Per tal de poder analitzar amb rigorositat qüestions com aquestes i fer aportacions de valor, els agents socials i educatius considerem que, donada la importància del tema, cal ampliar el període de consulta perquè la participació sigui real i efectiva.

Les entitats que formem part de Lafede.cat, juntament amb d’altres agents socials i educatius de referència, ens hem organitzat per visibilitzar el nostre malestar col·lectiu en el procés de renovació del currículum perquè creiem que, de nou, no es posa en valor ni s’incorporen les contribucions de les perspectives més transformadores, contribucions que ja s’estan treballant a molts centres i espais educatius, i que són imprescindibles en el context actual.

Des del nostre punt de vista el currículum educatiu formal ha de ser més feminista, descolonial, ecosocial i orientat a la promoció de la diversitat, la cultura de pau i la protecció els drets humans del que és ara, i ha de permetre desenvolupar el sentit crític, solidari i comunitari, per tal d’avançar cap a uns models de vida, de societat i de món, més justos, sostenibles i inclusius. Totes aquestes qüestions, per descomptat, s’han d’abordar amb metodologies i estratègies de consulta i participació coherents amb el reptes als quals ens aboca l’actual model socioeconòmic i polític.

Per tot l’exposat, les entitats i plataformes signants exigim al Departament d’Educació que:

  • Reconegui com actors educatius de primer ordre a plataformes, entitats i col·lectius d’educació en el lleure i de justícia global, i a tots aquells que des de la societat civil incideixen i reflexionen sobre el sistema educatiu des de fa dècades.
  • Estableixi les condicions per tal que es produeixi un procés participatiu real, amb una ampliació del termini de presentació d’esmenes.
  • Defineixi clarament quina és la via de presentació, valoració i resposta d’esmenes i si hi ha cap apartat exclòs de modificació.
  • Impulsi un procés permanent de diàleg i intercanvi amb els agents socials i educatius per al desplegament del currículum.

Signatures:

  1. aFFaC – Associacions Fedetades de Famílies d’Alumnes de Catalunya
  2. Assemblea de Cooperació per la Pau – ACPP
  3. Associació Creart
  4. Associació Entrepobles
  5. Associació Gogara
  6. Associació NOVACT
  7. Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris
  8. CGT Ensenyament
  9. CJB Consell de la Joventut de Barcelona
  10. ClimAcció
  11. Desmilitaritzem l’Educació
  12. Dones x Dones
  13. Edualter
  14. +Educació Cooperativa
  15. EduglobalSTEM
  16. Ensenyants d’economia i empresa
  17. Escola Lliure El Sol
  18. Escoles Coeducatives
  19. Escoltes Catalans
  20. Escuelita Antiracista
  21. Espacio REDO
  22. Esplais Catalans – Esplac
  23. Extinction Rebellion Barcelona
  24. Federació d’Educació de CCOO
  25. Federació De Moviments Renovacio Pedagogica Catalunya
  26. FETS – Finançament Ètic i Solidari
  27. Forn de teatre Pa’tothom
  28. Fridays For Future Barcelona
  29. Fundació Akwaba
  30. Fundació Guné
  31. Fundació Intered
  32. Grup Eirene. Educació per la Justícia Global
  33. La Tregua. Arte y transformación social
  34. Lafede.cat – Organitzacions per a la justícia global
  35. MEL – Educació ambiental
  36. Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  37. Profes pel Futur (T4Fcat)
  38. Reflexes SCCL
  39. SIDA STUDI
  40. Stop Mare Mortum
  41. Teleduca. Educació i Comunicació SCP
  42. USTEC·STEs (IAC)
  43. Xarxa d’Educadores i Educadors per a una Ciutadania Global
  44. Xarxa per la Justícia Climàtica

15/02/2022




Relacionades